lauantai 30. marraskuuta 2013

Läskit lähtee TV:ssä

Katoin tossa äsken pätkän Olet mitä syöt -ohjelmaa, sitä Gillianin luotsaamaa alkuperäistä brittiversiota, ja aloin laskemaan, kuinka paljon erilaisia laihdutusohjelmia TV:stä on vuosien varrella tullut. Ja niitä tuli aikamoinen lista, enkä varmasti edes muista kaikkia. Yhtäkkiä laskien muistin 14, jos erikseen lasketaan saman ohjelman eri maissa tehdyt versiot. Mä kyllä tykkään tollasista ohjelmista, en tiedä miksi. On kiva seurata, miten useimmiten reilustikin ylipainoinen ihminen muuttaa elämäntapansa täydellisesti, herää todellisuuteen, alkaa syömään terveellisemmin ja harrastamaan liikuntaa. Ja se muutos, mikä ihmisessä tuon prosessin aikana tapahtuu, on yleensä huikea.

Aattelin tässä listata niitä ohjelmia, mitkä muistan, muutaman kommentin kera. Pistäkää kommenttiboksiin, jos muistatte lisää.

Olet mitä syöt (You are what you eat): Brittiversiossa Gillian pistää ihmiset ruotuun, aikaa on 8 viikkoa. Aikahan on sinänsä aika lyhyt ottaen huomioon, että yleensä tyypeillä on aika paljon pudotettavaa. Plussaa tässä ohjelmassa on, että siinä todella näytetään konkreettisesti, mitä se ihminen viikon aikana syö. Se on yleensä aika karseaa katsottavaa, ruoka on väriltään yleensä ruskeaa, eikä pöydästä paljon kasviksia löydy. Äklöä tossa ohjelmassa on se kakan tutkiminen, hyh! Suomen versiossa taisi olla Anette Palssa, sitä ei taidettu kovin monta kautta tehdäkään.

Lähde
Suurin pudottaja (The Biggest Loser): Tätähän on Amerikoissa tullut jo kauan, Suomessa se taisi jäädä siihen yhteen kauteen. Aluksi seurasin innoissani, mutta en oikeastaan enää. Toki kivaa seurata kilpailijoiden edistymistä, mutta ohjelmassa alkoi ärsyttää monikin asia. Ensinnäkin, ohjelmassa annettiin laihduttamisesta sellainen kuva, että oikotie onneen on salilla rehkiminen 7 päivää viikossa, ja ruokavalio oli aika lailla sivuosassa. Monesti teki myös pahaa katsoa, kun reilusti ylipainoiset ja rapakuntoiset pistettiin heti rehkimään oksuun asti. Ja silloin kun jotain ruokavaliiosta mainittiin, oli se täyttä tuotesijoittelua, tyyliin että kun mielesi tekee jotain makeaa, syö tämän merkkistä purkkaa. Myös kilpailijoiden taktikoinnit punnituksissa ja kaikenlainen juonittelu vei mun mielestä vähän pointtia ohjelmasta.

Bulging Brides: En muista, miten tämä oli suomeksi käännetty, mutta siinä morsmaikut laihdutti ennen häitään, jotta mahtuisivat hääpukuunsa. Aikaa taisi olla kuusi viikkoa. Pudotettavaa heillä ei yleensä paljoa ollut. Ihan viihdyttävää kai, mutta miksi pitää antaa sellainen mielikuva, että et voi olla kaunis morsian, jos sulla on se viisi kiloa ylimääräistä. Ja miksei voi ostaa sitä yhtä kokoa suurempaa pukua? Toki hyvä, jos tuo antaa sysäyksen terveellisemmille elämäntavoille.

I used to be fat: MTV:n ohjelma, jossa teinit laihduttivat kesän ajan ennen collegeen menoa. Ihan ok ohjelma muistaakseni, kivoja onnistumistarinoita.

X-weighted ja X-weighted: families: Tässä oli painonpudotustavoitteen lisäksi joku toiminnallinen tavoite. Esim. joku halusi pystyä pyöräilemään 100 kilsaa tai perheversiossa perhe halusi pystyä kipuamaan jonkun vuoren huipulle. Mikähän tämänkin sarjan suomenkielinen nimi oli? Tässä taisi olla myös jokin rata, jonka tyypit vetivät alussa ja lopussa, ja otettiin aikaa.

Extreme weight loss: Chris Powell toimii PT:nä sairaalloisen ylipainoiselle henkilölle. Aikaa vuosi, Chris tuli asumaan alkuajaksi tyyppien kotiin. Välitavoitteita ja niistä palkinto. Tykkäsin kun aikaa oli riittävästi, tuloksetkin olivat aika hurjia.

Lähde
Suuri painonpudotus: Uusi sarja, joka alkoi tällä viikolla. Vähän samantyyppinen kuin tuo edellinen, mutta lyhyempi aika, ja yhdessä jaksossa on kaksi laihduttajaa. Ekassa jaksossa ärsytti sama kuin Biggest Loserissa: 90 % ajasta keskityttiin treeneihin ja 10% ruokavalioon. Ehkä silti tulee jonkin verran seurattua.

Rakas, sinusta on tullut pullukka: Ruotsalaisformaattiin perustuva sarja, jossa palkintona rahaa. Mitä enemmän painoa lähtee, sitä enemmän rahaa tulee, jos 15 kiloa tippuu, pariskuntaa saa 10 000 euroa. Tätä piti katsoa melkein sen takia, että näki, miten pariskunnat kestävät sen, että toinen osapuoli käskyttää toista.

Elämä pelissä: Ylen ohjelma, jossa jokainen noudatti erilaista ruokavaliota, oli karppaajaa ja herkkujen välttäjää jne. Ikävä vain, että seurantajaksossa kaikki osanottajat yhtä lukuunottamatta olivat lihoneet takaisin melkein alkuperäisiin mittoihin. Mutta niinhän siinä useimmiten taitaa käydä, luin juuri jostain, että 5% laihduttaneista pysyy tavoitepainossaan. No, tilastot on tilastoja.

Dieetit vaihtoon (Superfat vs. superskinny): Ylipainoinen ja alipainoinen viettävät kaksi vuorokautta saman katon alla ja vaihtavat ruokavalioita. Sen jälkeen heillä on kahdeksan viikkoa aikaa noudattaa uusia ruokaohjeita, jonka jälkeen he taas tapaavat punnituksessa. Tässä ohjelmassa on virkistävää vaihtelua se, että näytetään syömisongelmien toinenkin puoli: on myös niitä jotka syövät liian vähän.

Jutta ja puolen vuoden superdieetit: Tää on mun tän hetken suosikki, tää on aina pakko kattoo. Jotenkin mukaansatempaava ohjelma, siinä keskitytään sopivassa suhteessa ruokavalioon, treenaukseen sekä myös psyykkiseen puoleen. Tänä viikonloppunahan onkin menossa ekojen kausien uusintamaraton, ja kolmas kausi alkaa tammikuussa (mun synttäripäivänä!)

Lähde
Eli onhan noita aikamoinen määrä. Yks asia, mikä mua monesti mietityttää, on se, miten pysyviä noi muutokset on. Kuinka moni painoansa pudottaneista pystyy pysymään siinä painossa, ja kuinka moni palaa takaisin vanhoihin pahoihin tapoihinsa? Joskushan näitä seurantajaksoja tulee, mutta luulen, että niihin valikoituu ne onnistujat.

Muistatteko vielä muita vastaavia painonpudotusohjelmia? Mikä on teidän suosikki?

6 kommenttia:

 1. Mä en ollu edes kuullu noista kaikista! Mun suosikki on Suurin Pudottaja, vaikka se tuotesijoittelu todisan ärsyttää. Tai se ettei hampaita koskaan huomioida.

  VastaaPoista
 2. Mun suosikki on Dieetit vaihtoon. Ihanaa nähdä kun Ahmija ja Kituuttaja tajuavat omien ruokavalintojensa älyttömyyden :)

  Suurinta pudottajaa tuli Suomessakin ainakin kaksi kautta. Mutta sitä ei voinut seurata, kun se meni toka kaudella klikkiytymiseksi ja kieroilemiseksi, tai sitten se oli leikattu niin, että pelin pelaaminen tuli pääosaan, vaikka olisin mieluummin katsonut hikoilua, treenausta ja muuta rääkkiä. Ei ollut ilmeisesti tarpeeksi rankkaa, kun oli aikaa puukottaa selkään :(

  Mutta minä tykkään kans näistä ohjelmista, vaikken nyt tällä hetkellä seuraa näistä yhtäkään :)

  Höntsä

  VastaaPoista
 3. Mä tykkään kans seurailla näitä ohjelmia! :) Suurin Pudottaja on mun suosikki, vaikka siinä moni asia ärsyttää, tykkään silti katsoa upeita muodon muutoksia. Itse saan myös tsemppiä omiin treeneihin siitä, että jos he pystyvät niin pystyn minäkin! SP on myös ainut sarja mitä katsoessa itken tosi usein. Siinä on niin liikuttavia juttuja paljon! :)
  Jutan ohjelma on tietenkin kans aivan huippu, uutta kautta odotellessa! Extreme weightlossia, Pullukkaa, Superfat vs. superskinnyä katon kans. Yleensä vaihdan kanavaa sen kakkajutun ajaksi :D
  Mutta yks sulta unohtui, Maximal. Oisko se tullut nyt syksyllä JIM:ltä tms kanavalta? Katoin ehkä pari jaksoa, mutta en siitä niin kauheasti innostunut, että olisin jaksanut jäädä seurailemaan.

  VastaaPoista
 4. Satu: Kyllä sitä Suurinta pudottajaa tulee silti joskus vilkaistua, vaikka tietyt asiat ärsyttääkin. Eipä noissa muissakaan ohjelmissa paljon hampaita huomioida, paitsi ehkä Olet mitä syöt.

  Höntsä: Ai sitä SP:tä tulikin kaksi kautta, siitä on jo sen verran aikaa, että on unohtunut.

  Tiina: Parasta noissa ohjelmissa on tosiaan ne uskomattomat muodonmuutokset ja miten ihmiset tsemppaavat ja muuttavat elämänsä. Tuota Maximalia en muistakaan, olenkohan katsonutkaan ikinä. Minkä tyyppinen laihdutusohjelma se oli?

  VastaaPoista
 5. Jutta on paras (tai oikeesti Bull:)! Nimim. Jutta-maratonin viides jakso jo tänään menossa!

  PT teki mulle uuden salitreeniohjelman, joten nyt olen gymillä useana päivänä viikossa. Tuu säkin pian!

  VastaaPoista
 6. Jozie: Mäki oon alkanu tykkään Bullista, vaikka ensin se ärsyttikin. Mulla on kans Jutta-maratoni meneillään tänä viikonloppuna.

  Tuun salille heti kun pääsen, on vieläkin kuumetta ja oon yskiny kylkilihakset scheisseksi. :( Eipä tuu ainakaan yskittyä niin paljo, ku sattuu niin peevelisti. :)

  VastaaPoista