sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kunnon Startti, Osa 1

Olimme viikonloppuna työkavereiden kanssa Kuortaneen urheiluopiston järjestämässä Kunnon startissa. Viikonloppuun kuului kuntotestit ja erilaista liikuntaa, sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa kehittävää. Kuntotesteihin kuului lihaskuntotestit ja polkupyöräergometritesti. En ollut ensimmäisetä kertaa pappia kyydissä, sillä olen ollut työpaikan järjestämässä kuntoremontissa tuolla jo syksyllä 2011 ja seurannassa kevällä 2012. Nyt olikin mukava seurata, miten kunto on kehittynyt, vai onko laskenut kuin lehmän häntä.

Ennakko-odotukseni olivat, että aerobinen kuntoni on pysynyt samassa, tai jopa laskenut, sillä musta tuntui, etten ole tehnyt tarpeeksi ns. rankempaa aerobista liikuntaa, vaan lähinnä "vain" tehnyt kävelylenkkejä koiran kanssa. Lihaskunnon odotin joko pysyneen samassa tai jopa hieman parantuneen, sillä olenhan huhkinut kesästä lähtien kahvakuulan kanssa ja salillakin olen hiljattain taas alkanut käymään. Mutta kuinkas siinä sitten kävikään?


Siinä kävi sitten ihan päinvastoin: aerobinen kuntoni oli parantunut ja lihaskuntoni pysynyt joiltain osin samana ja joiltain osin vähän huonontunut. Huhtikuussa 2012 maksimaalinen hapenkulutukseni oli 37,0 ml/kg/min kun se nyt oli 39,3 ml/kg/min. Edelleen aerobinen kuntoni on luokassa hyvä, mutta alkaa jo lähestymään hyvin hyvän rajaa, joka on 41. Siinä olisi tavoitetta seuraavaksi kerraksi! Kommenttiboksissa oli kivasti kirjoitettu näin:

"Kestävyyskunnossasi on tapahtunut selkeä kehitys. Niin kuin kuviosta näet, syke kulkee nyt selvästi alempana kuin viimeksi koko testin ajan. Koiran hankinta on hyvinkin todennäköinen syy tähän muutokseen, sillä varsinkin peruskestävyytesi on parantunut."

Eli Tessa on todellakin hyvä personal trainer! :D

Lihaskuntotesteihin sisältyi käsien puristusvoimatesti, vatsalihastesti, jalkalihastesti sekä käsivoimatesti. Jalkalihakseni ovat hyvässä kunnossa (5/5 pistettä). Sitä testattiin toistokyykistystestillä, jossa piti 30 sekunnin ajan tehdä niin monta kyykkyä kuin pystyy/ehtii. Siinä sain tehtyä 30 kyykkyä.

Käsipainotestissa nostettiin 5 kilon käsipainoja hartioilta ylös, ja niin monta piti tehdä kuin jaksoi. Siinä jäi vähän petraamisen varaa; sain 49 toistoa, kun 60 olisi ollut maksimi. Vatsalihaksissa sain 21 toistoa, kun 30 olisi ollut maksimi. Aikaisemmin olen saanut samassa testissä 24 ja 27 toistoa, joten nyt tuli vähän takapakkia. Käsien puristusvoimatesti meni kaikkein huonoiten, siinä olin jo keskitason huonommalla puolella. Ja yllättävää oli se, että siinä vasen käteni oli heikompi kuin oikea, vaikka olen vasenkätinen.

Mutta kaiken kaikkiaan olen testien tuloksiin tyytyväinen, the only way is up, niin kuin sanotaan. Nyt vaan ahkeraa lihaskuntotreeniä, ja aerobista kuntoa saa hilata vieläkin paremmaksi. Hirveä tsemppi kyllä tuli koko viikonlopusta päälle, oli aivan mahtava viikonloppu. Tuollaisista jutuista riittää virtaa pitkäksi aikaa.


Testit veivät noin tunnin, joten tulihan siellä Kuortaneella tehtyä vähän muutakin. Mutta siitä seuraavassa postauksessa lisää.

2 kommenttia:

  1. Testin käyrä alempana kuin viimeksi, mutta kunnon parantumista osoittaa myös loppuverryttelyn käyrästä kokonaan kadonnut pieni maitohappohyppyri. Viimeksi sulla oli siellä pieni sellainen, nyt ei oo enää :) Hyvähyvä (Tessa)!

    VastaaPoista
  2. Kylläpäs sä Hyttynen kaikki huomaat! Tessa on paras pt ever :)

    VastaaPoista