maanantai 19. elokuuta 2013

Matokuurilla

Aloitin viikko sitten tällä hetkellä kovinkin suositun 5:2 -dieetin, jossa viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti ja kahtena päivänä paastotaan. Paastopäivinä voi syödä maksimissaan 500 kcal (miehet 600). Kuulin tuosta dieetistä ensimmäistä kertaa Michael Mosleyn dokumentissa, jossa hän kokeili erilaisia dieettejä, ja jo silloin tuo ajoittainen paasto kuulosti mielenkiintoiselta. Haluaisin karistaa muutamat sitkeästi sinnittelevät kilot ja luettuani muiden kokemuksia dieetistä päätin kokeilla sitä itsekin. Yleensä en mene mukaan kaikenlaisiin dieettihullutuksiin, mutta mielestäni tämä ei varsinaisesti ole dieetti, sillä tätä voi halutessaan jatkaa vaikka loppuelämän, kun taas dieetit yleensä kestävät vain tietyn aikaa.

Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä päiviä, ja useimmat paastoavat maanantaisin ja torstaisin. Sen takia sitä kutsutaankin matodieetiksi, mä kutsun sitä matokuuriksi. Viime maanantaina aloitin, eli tänään on kolmas paastopäivä. Sanotaanko näin, että hyvältä näyttää tähän mennessä. Ensimmäinen paastopäivä oli hankalin, iltapäivällä iski aivan kiljuva nälkä ja litkin vettä litrakaupalla, että saisin edes jotain vatsaani. Mutta toinen ja tämä kolmas päivä ovat olleet huomattavasti helpompia. Nälkä on välillä ollut, mutta ei mitenkään hirveä, kurniva nälkä.

Päätin jaksottaa tuon 500 kcal tasaisesti pitkin päivää pieniksi aterioiksi, sillä haluan ehdottomasti syödä aamiaisen, enkä muutenkaan haluaisin olla liian pitkiä aikoja ihan syömättä. Jotkut kyllä tuntuvat syövän vain 1-2 isompaa ateriaa päivässä, mutta tiesin jo ennen kuin aloitin, että se ei mulle sovi.

Mitä siis yleensä paastopäivänä syön?

Aamupala: kuppi teetä maitotilkalla, yksi ruisleipäviipale, jonka päällä on salaattia, kinkkua, tomaattia ja kurkkua (n. 100 kcal)

Lounas: Salaattiateria, jossa on yleensä jotain kevyttä, esim. jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia, parsakaalta ja porkkanaraastetta sekä jotain proteiinia (esim. kalaa tai kanaa) (n. 200 kcal)

Välipala: sama kuin aamulla (n. 100 kcal)

Iltapala: yksi omena pilkottuna, raejuustoa, auringonkukansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta (n. 100 kcal)

Iltapala ja iltalukemista


Tällä kaavalla olen tähän asti mennyt, voi olla, että jossain vaiheessa rupeaa tympimään, mutta sitten vaihdan esim. välipalan johonkin muuhun. Eipä tarvi koko ajan laskea kaloreita, kun tietää mitä missäkin ateriassa on.

Paino tippui ekan paastopäivän jälkeen kilon ja pysyi siinä pari päivää, jonka jälkeen palasi aloituslukemiin. Täytyy käydä taas huomenna puntarilla ja katsoa, miten tämä kolmas paastopäivä vaikutti. Joku kertoi, että hänellä paino tippui sykäyksittäin, ja että voi mennä pari kolmekin viikkoa, ettei tapahdu mitään. Joten ei saa luovuttaa, vaikkei heti suurta edistystä tapahtuisikaan.

Tässä muuten linkki Mosleyn blogiin, jossa on mm. hänestä ennen ja jälkeen -kuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti